Auto van de zaak ?

Privégebruik van een auto van uw onderneming

Als u de auto van de onderneming ook privé gebruikt, bijvoorbeeld voor vakantieritten, boodschappen of familiebezoek, dan hebt u daar zelf voordeel van. Dit wordt het 'privégebruik van de auto van uw onderneming' genoemd. Dit privégebruik moet u met de autokosten van uw onderneming verrekenen. Ook voor de btw moet u rekening houden met het privégebruik van de auto.

 

Uw zakelijke autokosten:

 

Verzekeringspremies

U bent verplicht voor de auto een WA-verzekering af te sluiten. Daarnaast kunt u eventueel de schade aan uw eigen auto verzekeren met een zogenoemde cascodekking.

 

Brandstof

De soort brandstof bepaalt onder meer de hoogte van de motorrijtuigenbelasting. Welke brandstof voor u voordelig is, hangt onder meer af van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. U kunt bij de ANWB of bij de BOVAG daar meer informatie over opvragen.

 

Onderhoud en reparatie

Bij elke auto kunt u kosten voor onderhoud en reparaties verwachten. Voor auto's ouder dan 3 jaar (bij diesel of gas) of 4 jaar (bij benzine en/of elektromotoren) geldt bovendien de verplichte APK-keuring.

 

Leasekosten

Leasen betekent dat u voor een afgesproken termijn en een bepaald aantal kilometers een auto huurt van een leasemaatschappij. Afhankelijk van de leasevorm zorgt de leasemaatschappij voor de verzekering, het onderhoud, de administratie en dergelijke. U betaalt daarvoor een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. U hoeft dus niet meteen geld te investeren in een auto, maar u zit wel voor een lange tijd vast aan maandelijkse betalingen.

 

Afschrijving

Auto's verliezen hun waarde in de loop van de jaren. Houd daarom rekening met de afschrijving op uw auto. Om een goed overzicht te houden over uw autokosten, is het verstandig de afschrijving op uw auto apart van uw andere kosten te berekenen.

 

Motorrijtuigenbelasting

Als een motorrijtuig (personenauto, bestelauto, vrachtauto of motor) op uw naam staat, moet u motorrijtuigenbelasting betalen.

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm)

Koopt u in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto? Of brengt u een personenauto, motor of bestelauto uit het buitenland naar Nederland? Dan moet u belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) betalen.

 

Belasting zware motorrijtuigen

Als u een vrachtwagen(combinatie) hebt, moet u naast motorrijtuigenbelasting meestal ook belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen.